Mojo Concerts maakte zich voorafgaande aan het muziekfestival Down the Rabbit Hole druk over de drassigheid van het terrein, zo vertelt Verploegen die in het naburige Winssen zit. „Mojo verwachte grote problemen voor de festivalgangers en trok eerst – tijdelijk – de stekker uit de kaartverkoop en vervolgens ook uit de Kiss & Ride parkeermogelijkheid. Dat leverde zo veel negatieve reacties op social media op, dat wij besloten daar op het laatste moment op in te springen met een eigen parkeerterrein van 2 hectare.” Met een pendeldienst met een ambulancewagen die door Verploegen omgebouwd is tot een open veewagen. Naast het parkeerterrein met zo’n honderd plekken dat er voor de campinggasten zelf is.
Probleemloos vertrokken
„Overigens stopte Mojo niet snel daarna de stekker weer in de kaartverkoop die daarna weer gewoon doorliep”, aldus Verploegen. Maar het extra parkeerterrein bleek een schot in de roos. Daar stonden op een gegeven moment zo’n kleine vierhonderd auto’s die na het evenement overigens probleemloos weer het terrein konden verlaten.
140 campinggasten
Melkveehouder Verploegen (58) had dit jaar voor het tweede jaar achtereen een speciaal campingterrein voor bezoekers van Down the Rabbit Hole ingericht. Met de even grappige als toepasselijke naam ‘Konijnenweitje’. „Dat doe ik samen met zoon Koen (22), die de hele website heeft verzorgd. Hij is overigens geen opvolger, want hij studeert bouwkunde. Van die camping maakten dit jaar 140 gasten gebruik. Zij werden via een doorlopende pendeldienst keurig netjes van de camping naar het festival gebracht. En weer terug. Net als de muziekliefhebbers die gebruik van maakten van het extra parkeerterrein.
Vergoeding medewerkers
Verploegen rekende 30 euro voor het parkeren, ongeacht hoe de lang de auto’s er stonden. Daar zat dan ook de service van de pendeldienst in, waarvoor hij continu zes tot zeven man inschakelde en daarvoor ook een vergoeding betaalde. „Dat is ook wel zo netjes, want voor mij is het ook gewoon een commerciële actie”, aldus de melkveehouder met 100 koeien nuchter.
Boer Herbert gaat door met camping bij Down the Rabbit Hole: ‘Even wat anders dan koeien melken’
Het gaf energie, de reacties waren positief en Herbert Verploegen vindt het naar eigen zeggen ‘leuk om eens iets anders te doen dan koeien melken’. Daarom is er ook komende zomer weer een camping bij de familie Verploegen in Winssen, vlak bij het festivalterrein van Down the Rabbit Hole.
Vorig jaar openden Herbert Verploegen en zijn gezin voor het eerst camping het Konijnenweitje. Wie de festivalcamping van Down the Rabbit Hole te druk vond, kon overnachten op het uitgestrekte weiland van de melkveehouder, 2 kilometer van het festivalterrein op de Groene Heuvels. Dat sloeg aan.
Al bijna honderd gasten
Ondanks een korte aanloopperiode en weinig reclame wisten 75 festivalgangers hun weg naar Winssen te vinden. Die werden wakker tussen de dieren, kregen iedere dag een ontbijtbuffetje en werden met een pendeldienst (per aanhangwagen) van en naar het festivalterrein gebracht. De camping was van ver te herkennen door het metershoge konijn van stro.
,,Toen het festival op zijn einde liep, kregen we al vragen van kampeerders die dit jaar weer wilden komen”, zegt Verploegen. ,,Eigenlijk waren de reacties alleen maar positief, dus dat gaf energie om door te gaan.”
Met de gasten heb je leuke gesprekken over het boerderijleven. Je kan ook wat uitleggen. Niet te lang hoor, want ze zijn wel in feeststemming. Herbert Verploegen
Het aantal inschrijvingen is nu al groter dan het totaal van vorig jaar. ,,We hebben een vergunning voor 250 plekken en daarvan zijn er nu bijna honderd vergeven. Vanaf dat aantal gasten spelen we ook quitte.”
Camping kostte de boer geld, maar dat maakt hem niet uit
Vorig jaar leverde de camping de boer dus geen stuiver op. Integendeel. ,,Maar dat maakt niet uit. Het is even een weekend wat anders doen dan koeien melken en met de gasten heb je leuke gesprekken over het boerderijleven. Je kan ook wat uitleggen. Niet te lang hoor, want ze zijn wel in feeststemming.”
Verploegen wil ook dit jaar weer gaan pendelen met veewagen en trekker. Vorig jaar mocht dat van de politie niet, waardoor Verploegen binnendoor reed, dwars over boerenakkers van bekende boeren. ,,We zijn nog in gesprek over dit jaar. Het is al wel duidelijk dat we niet op de openbare weg mogen, maar ik hoop dat we wel de weg mogen oversteken naar het weiland.”
Melkveehouder en zoon zijn één weekend campingbaas
Plek voor 250 bezoekers Down The Rabbit Hole
Festival Down The Rabbit Hole heeft zijn eigen camping, maar liefhebbers van de ‘boerenervaring’ kunnen dit jaar ook overnachten in Winssen.
Winssen
Je gaat naar festival Down The Rabbit Hole, dit weekend. Dan is het zaak dat je genoeg eet, drinkt, feest én slaapt. Dat laatste kan op de eigen camping van het festival, op loopafstand. Ideaal: een vierdaagse plek op de camping van het festival zit inbegrepen bij het ticket (255 euro). Je moet nog wel betalen voor een douchebeurt (één muntje) en als je met je eigen auto komt, kost een parkeerkaart 24,50 euro (34 euro op het terrein zelf).
Konijn Niet gek, toch is er dit jaar een alternatief, te herkennen aan een metershoog konijn dat festivalgangers in Winssen begroet. Het is de pop-upcamping van boer Herbert Verploegen en zijn zoon Koen (21). Van donderdag tot en met zondag verruilen zij het melkvee op hun land voor festivalgangers.
,,Vorig jaar deden we dit al maar toen besloten, voor tweehonderd medewerkers van hetzelfde bedrijf”, vertelt Herbert. ,,Nu hebben we echt een camping. Zelf gaan we al jarenlang naar de Zwarte Cross en dan slapen we bij een boer. Dat kan hier ook, dachten we. Voor zover ik weet zijn wij de enigen in de regio die speciaal voor Down The Rabbit Hole een camping optuigen.”
De Verploegens hebben ruimte voor 250 gasten, 75 festivalgangers hebben een plekje gereserveerd.
Bar Op het terrein van de melkveehouders staat een grote stretchtent met een bar waar tegen betaling een drankje genuttigd kan worden. Douchen kan gratis in cabines en de auto mag mee het veld op. Om de brakheid te bestrijden staat er iedere ochtend een katerontbijtje klaar. Kosten: 45 euro per persoon, per nacht. ,,Als we de honderd gasten halen, spelen we ongeveer quitte.”
Wie wil, kan elk uur van en naar het festival vervoerd worden met een pendeldienst. Daar is de gemeente volgens Herbert blij mee. ,,Het is een stuk van ongeveer 2 kilometer, in het donker. Dan is teruglopen vanaf het festival onveilig. Ik heb een vergunning, onder meer omdat ik dit geregeld heb.”
Met welk voertuig de pendeldienst rijdt, is nog afwachten. Het liefst gebruikt Herbert zijn veewagen met trekker. Daar is de politie alleen niet happig op, heeft de boer begrepen. Ook ligt de route door verkeersmaatregelen nog niet vast. ,,Maar we doen het in ieder geval in een gezellige boerderijsfeer.”